Piaci kiskereskedelem

„Lépést kell tartanunk a 21. századi vásárlói igényekkel” – A Hridaya Farm őstermelője digitális és egészséges földi javakról

Egykor egy nagyvárosban élve – akkor még csak – álmodoztak arról, hogy egyszer majd a harmatos fűben, mezítláb harapnak a paradicsomba, hogy illatos áfonyával, málnával pakolják meg a kosaraikat. A Hridaya farm későbbi alapítói bár a természettel összhangban, de attól távol éltek, így 8 évvel ezelőtt eldöntötték, a fővárosból Lajosmizse mellé költöznek és önellátó gazdálkodásba fognak. Ami a szabadban sátrazással, szentjánosbogarakkal és hullócsillagokkal indult, mára az ország egyik legfenntarthatóbb vállalkozásává nőtte ki magát. Hétvégenként az egyik budai termelői piacon vannak jelen: ott is és a webshopjukban is van bankkártyás fizetési lehetőség, amit – elmondásuk szerint – imádnak a vásárlóik. Nem csoda, hogy minden hétvégén tömött sorokban állnak az emberek a standjuk előtt. 

A földművelés szeretete több generációra vezethető vissza a családunkban. Csak idő kérdése volt, hogy mikor térünk vissza ehhez hivatásszerűen is. Végül 2014-ben alapítottuk meg a Hridaya Farmot: édesapámmal és édesanyámmal hárman vagyunk a vállalkozásban – kezdi mesélni Sergiu Vulpoi, a Hridaya Farm legfiatalabb termelője.

Éppen ekkor fejeztem be az általános iskola nyolcadik osztályát és kezdtem a gimnáziumot, így nemcsak a középiskolai időszak hozott újdonságot, hanem az a száznyolcvan fokos váltás is, ami a farmmal jött, és merőben más volt, mint az addigi budapesti élet. A hétvégéimet és az iskolaszüneteket földműveléssel töltöttem, azóta pedig teljesen a föld szolgálatában végzem a mindennapjaimat – folytatja. 

Nyár volt, amikor nekikezdtek a munkának, télire pedig megtelt a kamra saját lekvárral, befőttel és savanyúsággal. Akkor határozták el, hogy semmi mást nem használnak föl, csak azt, ami a tanyájukon megterem. A Vulpoi családban cukrász és építész végzettségű őstermelő is van, így ők maguk terveztek és fejlesztettek egy olyan aszalógépet, amivel a feldolgozás után is megmarad a zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma. Mint Sergiu mondja, innentől nem volt megállás: már csak környezetbarát, minőségi nyomdát kellett találni a csomagoláshoz, majd berendezni a kisüzemüket. 

A zöld vállalkozás számomra a zöld életet jelenti, muszáj tudatosnak lenni, nem szabad pazarolni. Úgy gondolom, hogy ha megfontoltak vagyunk, minimalizálhatjuk a felesleges termelést. Törekszünk arra, hogy mindent újrahasznosítsunk, hogy környezetbarát alternatívákat találjunk, és persze nyitottak vagyunk az újra, az innovatív megoldásokra is, ezt jelenti számunkra a környezettudatosság. És persze azt is, hogy a természetet és az állatokat szeretjük és tiszteljük: a macskám most is itt ül az ölemben, miközben beszélgetünk. Vegetáriánus életmódunkból adódóan nem fogyasztunk húst, bízunk benne, hogy a kizárólagos növényi étrenddel sokkal kisebb környezeti terhelést, alacsonyabb környezetszennyezést okozunk. Igyekszünk kisszámú állatialapanyag-tartalmú élelmiszert forgalmazni: mézet csak a késztermékeink tartalmaznak, azt külön nem árusítjuk és egyáltalán nincsenek húskészítményeink mondja Sergiu. 

A Hridaya Farm olyan biodinamikus vállalkozás, ahol nem használnak vegyszereket és nem követik a nagyüzemi módszereket sem: saját vetőmaggal dolgoznak, mindent komposztálnak és törekszenek arra is, hogy a növények feldolgozása során ne keletkezzen hulladék. A leveseik és a zabkásáik is lebomló csomagolásban érkeznek a vásárlókhoz, és igyekeznek a termékeiket minél kisebb járművekkel kiszállítani, hogy minimalizálják a CO2-kibocsátást. Fontosak számukra az újítások és a digitális megoldások is, webshopjukban és a termelői piacokon is részben készpénzmentesen működnek. 

A 21. században élünk, megváltozott vásárlói igényekkel, amivel nekünk is lépést kell tartanunk. Néhány éve nálunk is lehet kártyával fizetni a vásárlóink nagy örömére. A mi munkánkat is megkönnyíti, hogy nem kell visszajárót keresni, amikor áll a sor és sok minden másra kell figyelni. Egyáltalán nem bántuk meg, hogy belevágtunk és beüzemeltük a kártyaterminált, főleg, hogy vásárlóinknak több mint a fele a bankkártyás fizetést választja. Ez érthető, hiszen biztonságos és kényelmes, és kevesebb fejszámolást igényel. A vásárlóinktól szinte csak pozitív visszajelzéseket és építő kritikát kapunk, amiért hálásak vagyunk. Én úgy látom, hogy aki nálunk vásárol, az elégedett a világlátásunkkal és azzal, amit képviselünk”.

Sergiu azt mondja, nem egy olyan visszatérő vevőjük van, aki már nem is hord pénztárcát magánál, úgy megy ki hozzájuk a piacra. A Hridaya Farmnál ki tudják használni a digitális megoldások minden előnyét. Sergiu minderről így mesél: 

Nálunk folyamatos a termékfejlesztés is, nem lehet időhöz vagy máshoz kötni: ha jön egy heuréka-pillanat, az ötletet hamar papírra vetjük, megbeszéljük a családi tanáccsal és ha mindnyájunknak tetszik, akkor el is kezdünk rajta dolgozni. Megfigyeltem, hogy azok, akik a bankkártyás fizetést választják, szabadabban és kötetlenebbül tudnak vásárolni, mint a kiszámolt mennyiségű készpénzzel érkezők. Egy bankkártyával vagy telefonnal a zsebemben rendesen végig lehet gondolni, mit vegyek, akkor is, ha elfelejtettem valamit a múlt héten: nem kell azon aggódni, hogy van-e még annyi nálam. Főleg eperszezonban feltűnő, hogy a standom körül bámészkodó vásárlók közül rengetegen odajönnek hozzám egy doboz friss eperért és kártyával fizetik ki. Nem vagyok biztos abban, hogy kifejezetten ezért a gyümölcsért indultak el otthonról, de ennek mindig örülök. Mivel a webshopunkba érkező rendeléseket is mi magunk szállítjuk ki, nagyban megkönnyíti az életünket, ha a vásárló előre, bankkártyával fizetett, hiszen így lehetőségem van a csomagot mondjuk az irodaház portáján hagyni és már suhanhatok is tovább a következő címre. 

Mint Sergiu mondja, a téli hónapokban nem kapható náluk paradicsom és eper: megvárják, amíg elérkezik a szezonja. Azt vallják, hogy a zöldségeik és a gyümölcseik így lehetnek igazán vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, és így a legegészségesebbek. Mikor arról kérdezzük, mire a legbüszkébb a Hridaya Farmmal kapcsolatban, így fogalmaz: 

Ez számomra egy életút, egy hivatás, a munka pedig nem könnyű. Büszke vagyok arra, hogy minden egyes nap előrébb jutok azon az úton, amivel a környezetemet és a világot is jobbá tudom tenni. Szabadnappal és szabad estével nem nagyon tudunk számolni, hiszen, ha hívnak, akkor ki kell menni leszüretelni a termést. Szerintem ez a munka azt tudja igazán boldoggá tenni, akit mindez – afféle belső hívószóként – a termőföldre csalogat, nem pedig elriaszt onnan. Rengeteg kitartás kell hozzá, de nincs annál szebb pillanat, mint amikor az ember leszedheti a munkája gyümölcsét. Az minden álmatlan éjszakáért kárpótol! 

A ZöldZónán, illetve a Készpénzmentes Zóna Facebook oldalán további edukatív és izgalmas, a mikro-, illetve kis- és középvállalkozásoknak szóló fenntarthatósági cikkek közül válogathatsz! Olvass, lájkolj és oszd meg a ZöldZóna cikkeit, vagy akár játssz értékes nyereményekért!? Tarts velünk szeptemberben, légy Te is jövőálló és „zöld” vállalkozó! 

Tetszett a cikk?

További cikkek a témában

Piaci kiskereskedelem Januárban pihenhetsz, de jövőt is építhetsz őstermelőként... A tél sokak számára a lelassulás, a pihenés időszaka – jól is van ez í...
Piaci kiskereskedelem Mit és hogyan érdemes őstermelőként megmutatni az Instagramo... Az Instagram egy őstermelő számára is hasznos eszköz lehet, amivel von...
Piaci kiskereskedelem Őstermelőként így célozd meg a külföldi turistákat a piacoko... A Magyarországra érkező turisták nemcsak Budapestet fedezik fel, a vid...

Legnépszerűbb

Vállalkozz okosan Mikor érdemes könyvelőt váltani? Egy jó könyvelő nemcsak a pénzügyeid kezelését segíti, hanem fontos st...
Ügyvéd, könyvelő, adószakértő Így készülj a 2024-es évre, ha ügyvéd vagy közjegyző vagy!... Az új év az ügyvédek és a közjegyzők számára mindig egy viszonylag nyu...
Egyéni szolgáltatók Vízvezeték-szerelők januárja: fagyos rendszerek, sürgős beav... Januárban a vízvezeték-szerelőket számos kihívás és feladat várhatja, ...
Egyéni szolgáltatók Éves olajcsere: érdemes digitálisan is készülni az utolsó ro... Ahogy egyre kevesebb nap van hátra 2023-ból, úgy keresi fel egyre több...
Falusi szálláshely Szállást adsz ki? Ezek a kihívások várhatnak rád januárban... Az év első hónapja nyugalmasabb időszak minden vállalkozás számára, ig...
Vállalkozz okosan Üdvözlünk a Vállalkozónában, ahol vállalkozói siker útját eg... Örömmel jelentjük be, hogy az elmúlt időszakban számos fejlesztést val...

Ezt olvastad már?

Maradj velünk, mert rengeteg érdekes tartalom és praktikus tanács vár még rád, amit könnyedén hasznosíthatsz, hogy vállalkozásod még sikeresebb legyen! 

Összecsaptak fejed fölött a hullámok? Így kerülheted el a kiégést vállalkozóként
Digitalizáció és webshop: hogyan boldogulhatsz ezzel egyéni vállalkozóként?
Vállalkozz okosan Így kerülheted el a kiégést vállalkozóként A vállalkozói lét a legtöbbek számára a szabadságot, kreativitást és önálló...
Vállalkozz okosan Digitalizáció és webshop: hogyan boldogulhat ezzel egy egyén... A digitalizáció mára nemcsak a nagyvállalatok kiváltsága, hanem a legkisebb...
Érdekel további tartalom! Nem kérem az ajánlást
A Vállalkozóna tartalmai a Mastercard® támogatásával jöttek létre